Du er her

Smag og køkkenleg - madkunst med lokale produkter

Den 26. marts havde vi besøg af Thomas Herman - dansk kok og kogebogsforfatter kendt fra TV, blandt andet DRs udsendelser 'Puk og Herman', og idemanden bag 'Herman' (det tidligere Nimb) i Tivoli, hvor han fik en Michelinstjerne. Arrangementet foregik på Postgården, som lagde både køkken, mødelokale og spisestue til.

Thomas Herman holdt først et oplæg om sin vej fra traditionel kokkekunst til den nye kokkekunst baseret på lokale fødevarer, og der var rig lejlighed til at stille spørgsmål. Bagefter gik Herman i køkkenet sammen med fem lokale kokke for at fremtrylle lækre smagsprøver på, hvad man kan lave med de varer, vi havde fundet hos lokale producenter i Slagelse kommune.

De lokale kokke, der lavede mad sammen med Thomas Herman var Jette Søndergaard, Postgården i Skælskør; Lisbet Kristensen, Den blå cafe, Stillinge Strand; Gunnar Hansen, Spis Ude, Skælskør; Kim Dreibøl, Vilcon, Slagelse; og Jimmy Hansen, Agersø Kro.

Mens kokkene var i køkkenet diskuterede de 22 fremmødte, hvad vi kan gøre for at få flere lokale fødevarer på flere lokale madborde. Der kom mange gode bud på hvordan producenter kan gøre bedre reklame for deres produkter og hvordan man kan påvirke restauratører, butikker og forbrugere til at tænke mere lokalt når de handler. Det blev også diskuteret, hvad der skal til for at få den lokale distribution af fødevarer til at fungere. Der var mange gode forslag, som der kan bygges videre på fremover.

Som afslutning på dagen blev kokkenes resultater sat frem på en buffet. Først var der lækre forretter, hovedsageligt baseret på fisk som ørred, laks og rogn fra stør. Bagefter kom hovedretterne på bordet, og her var der både lammefilet, kogt torsk, stegt flæsk og oksegryde kogt med øl. Til sidst blev desserten - bondepige med slør - delt rund. Retterne var alle baseret på råvarer, der var indkøbt hos lokale producenter. Det var traditionelle retter, men de havde alle fået et frisk nyt pust inspireret af stjernekokken Herman.

Det var en rigtig spændende dag, hvor der både var noget for ørerne og for ganen - og gode ideer at arbejde videre med for både kokke, fødevareproducenter og Spis Lokalt.